Al meer dan 150 jaar doen we het in Volendam. Als ik de dijk op rij komt hij me al tegemoet, die geur die wij uit duizenden herkennen. Die heerlijke geur die in ons DNA gebrand staat. De rookkast staat alweer te vlammen, het vagevuur is ontstoken voor onze beroemdste smaakmaker uit Volendam. De zielen van onze vissen zullen hierlangs naar de hemel gaan.
Ja, ik heb het hier over de rokerijen en het historisch symbool van ons palingdorp, gerookte aal. Al meer dan zes generaties wordt het al gedaan en nog steeds zijn wij met ons vissersdorpje de meest bloeiende rokerij industrie van Nederland. Onze gerookte vissoorten gaan de hele wereld over en de hele wereld komt hier kijken hoe wij dat doen. Sinds mensen heugenis houden slagers ook van roken. De Volendammer ham die zijn paradijselijke naam te danken heeft aan het feit dat deze op dezelfde manier gerookt wordt als paling.
Deze ham, doordrongen van een licht rokerige smaak is niet bepaald onopgemerkt gebleven. Vanaf deze week liggen we bij Albert Heijn, maar ook bij De Valkjes op Bonaire kun je straks ontbijten met onze enige echte Volendammer ham. Rook & Roll!