Afgelopen 11 april is het asperge seizoen weer begonnen. Dit geeft mij weer volop gelegenheid om met het ‘witte goud’ heerlijk te variëren.
Asperges kun je op 2 manieren ‘perfect’ bereiden. De snelle manier is 10 minuten koken in de kipbouillon met aspergevocht, suiker en de schillen en daarna nog 10 minuten met de pan van het fornuis. De andere manier passen ze vaak toe in de betere restaurants en die gaat als volgt: Pan met kipbouillon, aspergevocht, suiker en de schillen aan de kook brengen, de asperges erin, direct de pan van het fornuis en dan een dag laten staan. Deze tweede manier vergt veel meer tijd, maar dan zijn ze wel echt op hun lekkerst vind ik. Aanstaande vrijdag speelt FC Volendam tegen MVV en het menu in de Koningshoek zal die avond in het teken staan van asperges, deze zal ik natuurlijk op de tweede manier bereiden en serveren met een 63 graden eitje.
Ik word deze avond ook ondersteund door goede vriend Jeroen Boekel. Jeroen heb ik leren kennen tijdens het programma ‘Komen Eten’ waar ik 2 jaar geleden aan mee heb gedaan. Jeroen is lakei van de koningin en ik vind het heel leuk dat hij er op deze al bijzondere avond bij is. Deze week een recept van aspergesoep!
Vanaf 4 persoon(en)
8 x AA asperges (geschild met een dun schiller)
2 eetl. suiker
2 x kipbouillonblokjes
40 gr. roomboter
2 x sjalot (gesnipperd)
50 gr. bloem
15 cl. witte wijn
0.75 ltr. asperge kookvocht
15 cl. kookroom
150 gr. gegrilde beenham (gesneden)
4 eetl. bieslook
Peper en zout uit de molen
Kook de asperges in ruim water met de suiker en de kipbouillonblokjes in 10 minuten. Draai het gas uit en laat nog 15 minuten nagaren in de pan met de deksel er op. Neem nog een pan doe hier de roomboter in en fruit zachtjes de sjalot. Let op, de boter mag niet bruin worden. Roer meteen hier achter aan de bloem erdoor. Verwarm de roux nog even goed door zodat hij later veel bouillon opneemt. Giet beetje bij beetje de witte wijn en het asperge kookvocht (bouillon) door de roux. Nu heb je een licht gebonden soep, maak af met de in stukjes gesneden asperges, kookroom, beenham, bieslook en breng op smaak met peper en zout.