Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.

Blog

Stoofpeertjes

Ik stond laatst bij de groenteboer toen er een jonge meid aangaf peertjes te willen stoven. Welke waren dat dan? Hoeveel had ze dan nodig? En hoe moest ze dit maken? Vanuit allerlei hoeken kwamen er verschillende manieren en ingrediënten tevoorschijn, want iedereen maakt het weer anders. De recepten gaan vaak van oma op moeder, maar wat mij opviel is dat dit eigenlijk niet meer gemaakt wordt door de jongelui. Het duurt te lang, is te veel werk en wanneer het aan de deur wordt gebracht door oma is natuurlijk erg makkelijk! De Gieser Wildeman stoofpeer is rond 1850 gekweekt door  meneer Wildeman uit Gorinchem en is de meeste gestoofde peer in Nederland. Het is een zoete stoofpeer, heeft iets korrelig vruchtvlees, maar door dit ca. 2,5 uur te stoven verdwijnt dit en worden ze rood van binnen (de kleur komt alleen als de peren goed rijp zijn). Om ze rood te krijgen wanneer ze nog niet rijp zijn kun je er rode wijn en/of port aan toe voegen. En dan nog de kruiden! De bekendste is natuurlijk het kaneelstokje, ik denk dat dat in ieder recept wel voorkomt! Dit is mijn recept en is met …….. 7-up! Het is echt niet veel werk en na afloop ben je gewoon erg trots dat je dit  zelf even hebt gemaakt. En natuurlijk wel even laten proeven aan je moeder wink 

Het recept

Stoofpeertjes

Vanaf 4 persoon(en)

Ingredienten

1 kg Gieser Wildeman stoofperen
0.5 fles Port
0.5 fles Rode wijn
150 gram Suiker
1 Sinaasappel uitgeperst en de schil raspen
½ Citroen uitgeperst en de schil raspen
1 theelepel Kaneel
¼ theelepel Kruidnagel
¼ theelepel Nootmuskaat
¼ theelepel Gemberpoeder
½ theelepel Zwarte peper vers gemalen
1.5 liter 7-up

Bereidingswijze

Schil de peertjes, snij ze in 4-en en was ze af. Doe alle ingrediënten in de pan en laat dit 2,5 uur stoven. Haal vervolgens de peertjes eruit en kook de sap terug tot 1/3. Daarna kunnen de peertjes er weer in en kun je deze als groente met aardappels en een lekker stuk vlees eten. Je kunt ze ook afkoelen in de ijskast en met een bolletje ijs als dessert eten. En de dag erna zijn ze nog lekkerder!

PLAN JOUW FEEST In 4 stappen een offerte op maat Geheel vrijblijvend Begin met plannen

Stap 1: Planning feest

Stap 2: Soort catering

    Kies uw buffet:
    Kies uw barbecue:

Stap 3: Extra's

Stap 4: Gegevens

Bedankt voor het invullen van de 'feestsamensteller'. Hieronder de opties die u heeft gekozen. U kunt uw opties kenbaar maken aan ons door hier aan te geven of u direct een offerte wilt ontvangen of telefonisch contact wilt.