Afgelopen regenachtige zondag was ik uitgenodigd bij de opening van twee prachtige Volendammer bedrijven. Administratiekantoor Hein Koning bestond 40 jaar en vierden dit in een tent naast hun prachtig verbouwde pand. Wat zal het Tom en Hein goed hebben gedaan om te zien dat zoveel mensen hun hiermee wilde feliciteren! Daarna ging ik naar BodyResults voor de opening van hun nieuwe pand. Prachtig versierd, goeie muziek en weer zoveel mensen om Nancy en Michel te feliciteren! Fantastisch om te zien dat deze Volendammer bedrijven zo groot zijn geworden. Beide zorgen voor werkvoorziening voor vele Volendammers en dragen bij aan een gezond dorp, financieel én lichamelijk. Dan sta ik daar met mijn wijntje en hapje en dan kan ik gewoon zo ontzettend trots zijn! Natuurlijk ook vanwege het feit dat het hapje en drankje bij beide bedrijven geserveerd werd door mijn eigen kanjers van Runderkamp Catering. En met dat trotse gevoel trotseerde ik daarna weer de heftige regen, maar met een grote glimlach op mijn gezicht. Thuisgekomen maakte ik dit visgerecht, wat de dag helemaal compleet maakte!
Vanaf 4 persoon(en)
1 Grote zeebaars van ca 1½ kg, liefst wilde
1 citroen, in plakjes
1 limoen, in plakjes
1 grapefruit, in plakjes
1 kleine venkel, in hele dunne plakjes
1 flinke bos dille
olijfolie
citroen druppels van een halve citroen
4 eiwitten
braadslede
2 kg zeezout
Vul de buikholte van de vis met de plakjes citroen, limoen en grapefruit. Maak van de venkel en dille takjes een salade voor erbij. Snij de venkel in zo dun mogelijke plakjes en sprenkel hier wat citroen en olijfolie overheen. Garneer dit met de venkel. Leg in een zo groot mogelijk braadslede een laag zeezout met een dikte van ongeveer 1 cm en leg de zeebaars erop. Meng de rest van het zout met de eiwitten in een grote kom. Bedek de vis hier helemaal mee en strijk de berg zout mooi glad. Zet koel weg tot gebruik. Bak de vis in de zoutkorst ca. 30 min in een op 200°C verwarmde oven. Gebruik eventueel een kernthermometer en breng de vis naar 65 graden kern. Serveer de vis uit het zout met de venkelsalade: tik met een hamer voorzichtig op de korst zodat ie breekt en veeg dan alle zout er goed af.