De laatste week is aangebroken. Ik heb 2e Paasdag zelf omgedoopt naar Nationale Niels Dag, want dan is het Boxingday. Rond 20.00 uur is het zover, dan komt er een krachtexplosie van alle trainingen, aangepaste voeding, geen alcohol en veel slapen. Een half jaar lang is mijn leven heel anders geweest dan het Bourgondische leven waar ik zo van hou. Maar ik heb het er voor over! Mijn familie (met enkele uitzonderingen) heeft mij door dik en dun gesteund en dat was zeker niet altijd even gemakkelijk. Alles voor de wedstrijd. Aan de Rundertafel zitten, naast familie en vrienden, ook mijn zus en mijn vrouw. Ze hebben lang getwijfeld, stonden absoluut niet te juichen toen ik vertelde dat ik dit gaan doen, maar hebben besloten maandag as. toch te komen omme aan te moedigen. Ik ga mijn best doen, ik ga ervoor en na afloop een heerlijk biertje, hopelijk op de overwinning. Als het eerst maar maandag is!
Vanaf 4 persoon(en)
12 x Asperge (aa)
1 x Boullionblokje
1 eetl. Suiker
Voor de Hollandaisesaus:
1 dl. Water
1 dl. Azijn
8 stuks witte peperkorrels gemalen
50 gr. Sjalotjes (fijn gesn.)
150 gr. Eidooiers
600 gr. Geklaarde boter
½ x Citroen (het sap)
Zout en cayennepeper naar smaak
Kook de asperges met het boullionblokje en de suiker 10 minuten en laat 10 tot 15 minuten staan met de deksel op de pan. Kook het water, azijn, witte peper, en sjalotjes tot de helft in. Zeef het vocht en laat even afkoelen tot zeker onder de 50 graden. Klop hier de eidooiers door en blijf kloppen. Vraag aan iemand of deze rustig aan de geklaarde boter door het mengsel kan gieten. Blijf kloppen en breng op smaak met het citroensap, zout en peper. Verdeel de asperges over 4 borden, leg er wat Volendammerham bij of een mooi stuk gerookte zalm (staat niet in de ingrediënten). Maak af met de Hollandaisesaus en eventueel wat gebrande amandel.