Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.

Blog

Eendenlever terrine met appel meloen compote

Vanaf de N247 voorbij Oosthuizen richting Hoorn ligt het Noord Hollandse dorpje Oudendijk. Dit dorp is bekend om zijn kaasmakers, de gebroeders Verdegaal, en het net door Bib Gourmand genomineerde restaurant La Mère Anne. Dit aan de ringvaart gelegen restaurant stond al een tijdje op mijn verlanglijstje en nou was het eindelijk zover.  

We werden zeer gastvrij ontvangen door jong maar heel attent personeel en er was meteen al een losse, gezellige sfeer. Toen wij het menu onder ogen kregen werd al vrij snel duidelijk dat dit niet de laatste keer zou zijn. Alle klassiekers staan op de kaart en er werden zelfs tafelbereidingen gedaan. Dit in de jaren tachtig verdwenen fenomeen wordt hier weer toegepast en zien we steeds vaker terugkeren in de betere zaken. Al het personeel in het restaurant en van de keuken hielpen mee om het de gasten naar de zin te maken. Nadat wij aangaven een lekkere rode wijn te willen drinken kwam gastvrouw Yvette Schilder ons zeer professioneel te woord staan. Ze vertelde dat ze met hun wijnen zo laag mogelijk in de tannine willen zitten.

De Bodega Langa Pi zou hier uitstekend geschikt voor zijn.

Langa Pi wordt gemaakt van 100% Concejon. Dit wijnhuis vinden we in Zaragosa, midden in het hart van Spanje. Na ons voorgerecht, terrine van eendenlever, en kreeft als hoofdgerecht paste deze wijn perfect bij ons kaasplankje en in de line up. We konden het niet laten om af te sluiten met vijftien jaar oude port die weer zo mooi gaat bij de kaas van de broertjes Verdegaal. Na een een rondleiding van chef Toon en Rick Sijtsema was het jammer genoeg weer tijd om naar huis te keren. La Mère Anne is zeker een aanrader en wij komen graag een keer terug.

 

Het recept

Eendenlever terrine

Vanaf 4 persoon(en)

Ingredienten

800 gr. Eendenlever
Peper uit de molen
2 x theelepel fleur de sel (of gewoon zeezout)
1 x theelepel fijne suiker
3 cl calvados
3 cl cognac

Bereidingswijze

Verwijder het vel van de eendenlever en snijd bloederige deeltjes weg. Snijd de lever aan blokjes van 2 cm, meng de blokjes met het zout, suiker, peper, calvados, en de cognac. Bekleed de terrine met een plastic velletje. Stop vervolgens het mengsel in de terrine druk dit stevig aan en trek vacuüm in een grote zak, dit om de laatste luchtbellen er uit te krijgen. Verwarm de terrine op 45 graden 5 minuten in een oven (liefst stoom oven). Laat hem terug koelen in de koelkast. Serveer hem aan dunne plakken met de appel meloen compote.

Appel meloen compote

Vanaf 4 persoon(en)

Ingredienten

½ x meloen
2 x appel
2 eetl. suiker
1 eetl rijstazijn
1 eetl boter

Bereidingswijze

Snijd de meloen en appel brunoise (kleine blokjes) zet dit aan in een pan met de boter en suiker. Voeg als laatste de azijn toe. Serveer dit bij de lever terrine.

PLAN JOUW FEEST In 4 stappen een offerte op maat Geheel vrijblijvend Begin met plannen

Stap 1: Planning feest

Stap 2: Soort catering

    Kies uw buffet:
    Kies uw barbecue:

Stap 3: Extra's

Stap 4: Gegevens

Bedankt voor het invullen van de 'feestsamensteller'. Hieronder de opties die u heeft gekozen. U kunt uw opties kenbaar maken aan ons door hier aan te geven of u direct een offerte wilt ontvangen of telefonisch contact wilt.