Je ziet ze steeds meer, bier arrangementen. Het is net als bij een wijnarrangement, het opbouwen van verschillende bieren met daarbij verschillende hapjes.
Bier is helemaal in op het moment, of sterker nog, bier is nooit uit geweest. Het combineren van bier met eten is dan ook leuk om te doen. Ik las een mooi stuk in Entree (een vakblad voor de Nederlandse horeca) dat brood goed past bij bier. Dit is misschien ook niet zo gek, omdat ze uit dezelfde basis bestaan: graan, gist en water.
Verschillende soorten brood met verschillende soorten bier in combinatie met mooi beleg. Daarom is het misschien ook weer niet zo vreemd dat wij na een avondje bier drinken zoveel trek hebben in een broodje shoarma!
Ook bestaan er volgens dit vakblad een aantal droomcombinaties tussen bier en brood:
Caesar salade met croutons : citrusachtige bieren, Ipa’s en frambozenbier kriek.
Broodje garnalen : witbieren
Kaaskroketjes : Belgische blonde bieren en tripels
Toast champignons : Bockbieren en zachte dubbels
Broodje vleeskroket : oer-pilsners, Amberbieren
Steak sandwich : Amber Ale
Die kloosterlingen wisten het wel, brood bakken en bier brouwen. Een mooie traditie waaruit prachtige trappisten en abdijbieren voortkomen. Het schijnt zelfs zo te zijn dat door de gisting van brood ook bier is ontdekt!
Hier een mooi recept van een broodje kalfsburger met een plakje komijnkaas waar een blond biertje goed bij zou passen.
Vanaf 2 persoon(en)
4 dikke sneden zuurdesembrood
350 gr. Kalfsgehakt
15 gr. Cajunkruiden
1 x Ei (voor de binding)
4 plakjes ontbijtspek
2 plakjes komijnkaas
Gemengde sla
Neem een grote kom en meng daarin het gehakt met de cajunkruiden en het ei. Let op: geen zout toevoegen, omdat dit al in de cajunkruiden aanwezig is en ontbijtspek is ook al zout. Maak twee grote burgers van het gehakt en bak deze in acht minuten in een grote pan met wat roomboter net gaar. Neem de dikke sneden van het zuurdesembroden, beleg met wat van de gemengde sla en leg hier de burgers op. Bak in twee minuten het ontbijtspek net even krokant en leg deze er ook boven op. Leg als laatste de komijnekaas er boven op met een plak van het brood. Serveer er eventueel een beetje sambal of sambal mayonaise bij. Eet & drink smakelijk